Rabic Hírek az építőiparból

 

KINCS: pozitív a csok plusz fogadtatása

    Budapest, 2024. január 5., péntek (MTI) - Pozitívan fogadták a magyarok a január 1-jén elindult csok pluszt - derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából, amelynek eredményéről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

    Azt írták, a 18 éves és annál idősebb magyarok döntő többsége (81 százalék) hallott a csok pluszról, amelynek feltételeit is sokan ismerik, háromnegyedük tudja, hogy csak házasok vehetik igénybe, és tízből heten azt is tudják, hogy gyermekszám alapján 15, 30 vagy 50 millió forint a keretösszege. Az emberek kétharmada tisztában van azzal, hogy a csok pluszt fix 3 százalékos kamat mellett lehet felvenni, és a második gyermek születését követően 10 millió forintot enged el az állam a tartozásból - ismertette az intézet.
   

 Kiemelték: a házasok és az egygyermekesek a legtájékozottabbak. A 30 év alatti fiatalok és a kisgyermekes szülők közül minden harmadik tervezi, hogy a jövőben igénybe fogja venni a csok pluszt. A felnőttkorú magyarok ötöde, a gyermeket nevelőknek pedig negyede válaszolta azt, hogy ő vagy a családjában valaki vett már fel korábban is csok-ot.
 

   A kutatásból az is kiderült, csaknem minden magyar (94 százalék) egyetért azzal, hogy a gyermekre vágyó családok otthonteremtését támogassa az állam, és magas (85 százalék) azok aránya is, akik úgy gondolják, hogy a családok saját tulajdonú ingatlanban éljenek. A megkérdezettek mintegy háromnegyede (73 százalék) egyetért azzal, hogy a csok plusz igénybevételéhez gyermek vállalása szükséges, és 68-68 százalék azok aránya, akik szerint a csok plusz elősegíti majd a gyermekvállalási és a házasságkötési kedv növekedését is - tudatta az intézet a felmérés alapján.
    Az országos reprezentatív kutatás ezer ember telefonos megkérdezésével készült a felnőtt magyar lakosság körében 2023. november 23-30. között - olvasható a közleményben.

bpsz bri bpt kvs

MTI 2024. január 5., péntek 14:17

 

 

Ingatlan.com: erősen kezdte az évet a lakáspiac - FRISSÍTETT (új: OTP Ingatlanpont)

    Budapest, 2024. január 4., csütörtök (MTI) - Erősen kezdte az évet a lakáspiac a tavalyi pangás után - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a decemberi és a január első napjait jellemző kereslet alakulását ismerteti.

    Az ingatlanhirdetési portál az MTI-hez csütörtökön elküldött közleményében kiemelte: már decemberben 15 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint egy évvel korábban, január első napjaiban pedig 22 százalékkal nőtt az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az egy évvel korábbihoz képest.
    A kiugró kereslet nem meglepő, sok vevőjelölt várt a januártól elérhető új vagy a bővített lakástámogatási konstrukciókra, a csok pluszra és a falusi csokra - jelezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


    Az év elején különösen a budapesti lakóingatlanoknál látszik kiugróan erős kereslet, éves összevetésben 37 százalékos az erősödés. A megyei jogú, illetve a kisebb városok esetében 15, illetve 14 százalékos a bővülés. A községekben visszafogottabb, 9 százalékos volt a növekedés, de Balogh László szerint a falusi csok ezen a piacon is élénkülést hoz.
    Jelenleg csaknem 150 ezer eladó lakásból és házból válogathatnak a vevők, 17 százalékkal többől, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbb vevő a meglévő ingatlanának eladásából finanszírozza a következő otthonát, az elemzés szerint ezért a kínálat utánpótlása is folyamatos lehet 2024-ben.
  

  A decemberben és az év elején megugró kereslet várhatóan februárban, márciusban jelenik meg az adásvételek számában. Az első negyedévben 5-8 ezer olyan adásvétel lehet, amely a lakástámogatások bevezetésének és bővítésének köszönhető - fejtette ki Balogh László.
    A támogatásokat kihasználó vevők első hulláma miatt erős lesz az első negyedév, és a teljes év lakáspiaci forgalma is várhatóan erősebb lesz a tavalyinál, de még elmarad a 2021-es évtől az ingatlan.com szerint.
   

 Az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő ugyancsak csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy a januártól bevezetett új, illetve megújított otthonteremtési támogatások jelentősen felpezsdíthetik a kistelepülések ingatlanpiacát, és azok a községek, kisvárosok lehetnek az új rendszer nyertesei, amelyek vonzerejét egyszerre növeli kedvezményezett helyzetük, és egy prosperáló centrumhoz való tartozásuk.
    Kiemelték, a 2024-ben bevezetett csok plusz a jövőben gyermeket vállaló családok vásárlóerejét növeli akár 50 milliós, kedvezményes kamatozású hitellel. Ez az ország bármely településén felhasználható ingatlan vásárlásra, építésre vagy bővítésre. Ugyanakkor van 2630 olyan kisebb lélekszámú város és község, ahol ez kombinálható a megújított falusi csokkal, amely lakóingatlanok vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, illetve korszerűsítéséhez segíti maximum 15 milliós támogatással a gyerekes családokat.  
  

  A kettőhöz még hozzákapcsolható a hagyományos, legfeljebb 11 milliós kamatmentes Babaváró hitel is - hívták fel a figyelmet.
    Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a közleményben hangsúlyozta, a vevők sokféle megoldást keresve jelenhetnek meg az állami segítséggel a falusi csokos települések piacán. A növekvő keresletnek várhatóan az is a következménye lesz, hogy az árak már rövid távon elindulhatnak felfelé.
   

 A közleményben részletezik, hogy a falusi csok által preferált 2630 település között mintegy 300 olyan van, amelyet hivatalosan is valamely nagyobb centrumhoz kapcsolódó lakóhelyként tartanak nyilván. Ezeket az úgynevezett agglomerációs területeket nemcsak egy-egy nagyvároshoz való fizikai közelségük jellemzi, hanem az is, hogy erős kapcsolatban vannak annak gazdasági és kulturális életével, közszolgáltatásaival is.

gká gpe gte

MTI 2024. január 4., csütörtök 11:52

 

 

Decemberben csökkent az építőipari aktivitás az euróövezetben

    Hamburg/London, 2024. január 5., péntek (MTI) - Decemberben immár a huszadik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet pénteken publikált felmérése alapján.


    Decemberben 43,6 pontra emelkedett az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a novemberi 43,4 pontról. A mutató tavalyi mélypontját októberben érte el 42,7 ponton.
   

 A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.
    A legfrissebb HCOB-felmérés BMI-adatai alapján az euróövezeti építőipar decemberben is zsugorodási tartományban maradt, mivel az aktivitás ismét jelentősen, bár lassuló ütemben esett. A gyenge kereslet közepette az új megrendelések 21 hónapja tartó zsugorodása miatt a foglalkoztatás tovább csökkent.
 

 Decemberben az építőipari munkahelyek száma immár zsinórban a tizedik hónapban csökkent, miközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása ismét számottevő mértékben gyengült, az üzleti várakozások pedig továbbra is jelentős pesszimizmust tükröztek. Az alacsonyabb kereslet ellenére az inputárak inflációja április óta a legmagasabb szintre emelkedett decemberben.
  

  Az euróövezet visszaesését decemberben is a németországi építőipari aktivitás gyengülése vezette, eközben erőteljesen gyorsuló csökkenést regisztráltak Franciaországban. Olaszországban ugyanakkor tíz hónap enyhe zsugorodás után az utóbbi három hónapban a növekedést jelző 50 pont fölötti tartományba került az építőipari BMI; decemberben 2022 áprilisa óta a legmagasabbra, 55,2 pontra emelkedett a novemberi 52,9 pontról.

 

gbha gjé

MTI 2024. január 5., péntek 18:37


 

 

 

Részvényértékesítést jelentett be a Multihome

    Budapest, 2024. január 5., péntek (MTI) - Részvényeladási megbízást kezdeményez befektetési szolgáltatón keresztül a Multihome Ingatlanforgalmazó Nyrt. többségi tulajdonosa, az Enviro-Geo Bt. - közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.


    A legfeljebb 100 ezer Multihome törzsrészvényt darabonként 35 forintért értékesítik, az árat a tavaly júniusban kimutatott részvényenkénti saját tőke és a korábbi cégértékelés alapján állapították meg. A társaság 10 forint névértékű részvényeit 2022 végén vezették be az Xtend-piacra, de akkor nem volt nyilvános törzsrészvény-kibocsátás - írták.
  

  A BÉT honlapján megjelentetett cégbemutató szerint a társaság az ingatlanpiacban és az építőiparban érdekelt, használt lakások és egyéb ingatlanok adásvételével és fejlesztésével foglalkozik, ingatlanközvetítői megbízásokat teljesít. Leányvállalatuk, a Multihome-Invest Kft. befektetési célú kereskedelmi ingatlanok tulajdonosaként bérbeadással, ingatlanhasznosítással foglalkozik. Az Enviro-Geo a tőzsdei cég részvényeinek 60,29 százalékát birtokolja.
  

  A pécsi székhelyű Multihome 2017-ben alakult, jegyzett tőkéje 298 millió forint - olvasható a vállalati honlapon. Beszámolójuk szerint 2021-ben több mint 611 millió forint, 2022-ben majdnem 460 millió forint árbevétellel zártak, az éves nyereség 38 millió forintról 27 millió forintra csökkent. 2023 első fél évében csaknem 156,7 millió forint forgalmat és 21,3 millió forint nyereséget értek el.

 

bcsy gpp gjé

MTI 2024. január 5., péntek 15:12

 

 

 

 

 

Lefelé módosította 2023-as eredményvárakozását a Masterplast

    Budapest, 2023. december 29., péntek (MTI) - Az építőipari piac visszaesése miatt lefelé módosította idei évre vonatkozó bevételi- és profitvárakozását a Masterplast - közölte az építőanyagokat gyártó társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.


    Közölték: a 2023-ra előzetesen előre jelzett 175 millió euróval szemben 144,7 millió euró konszolidált árbevétellel számolnak. A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) a korábban várt 8 milliós többlet helyett mintegy 2,5 millió eurós veszteséget mutathat, és az adózott eredményben is 11,5 milliós veszteséget várnak a korábbi előrejelzésben szerepelt 1 millió eurós profithoz képest.


    A vezetés egyedi tételként további nagyságrendileg 3,5-3,8 millió euró értékű készlet értékvesztés képzését is szükségesnek tartja az év végével - írták.
    Hangsúlyozták: a megváltozott piaci körülményekhez alkalmazkodva fokozatosan csökkentették működési költségeiket és a gyártás és a készletszint optimalizálására, valamint a hatékonyabb energiaköltség-gazdálkodásra fókuszáltak.


    Az utolsó negyedévben a szigorú költségmenedzsment és a magas áron beszerzett alapanyagok kifutása már pozitív működési eredményt vetít előre - írták.
    A menedzsment várhatóan 2024 második negyedévében tervezi hároméves, egyben 2024-es eredmény-előrejelzésének frissítését és erről május 14-én tájékoztatják a befektetőket.


    A Masterplast árbevétele 2022-ben 201,8 millió euróra nőtt a 2021-es 191,5 millió euró után, adózott eredménye ugyanebben az időszakban 15,7 millió euróra csökkent 16 millió euróról.
    A társaság részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek, árfolyamuk csütörtökön 2625 forinton zárt, egy éven belül 2250 és 3935 forint között változott.

 

HSL gtr

MTI 2023. december 29., péntek 10:56

 

 

 

 

Az ingatlanpiac fellendülésére számítanak jövőre a szakértők

    Budapest, 2023. december 28., csütörtök (MTI) - Fellendíthetik az ingatlanpiacot 2024-ben az idén elhalasztott építkezések és adásvételek, valamint a javuló gazdasági feltételek az építőipari szakértők és az ingatlanközvetítők szerint.


    Összefoglalóik alapján a körülmények most a legkedvezőbbek azok számára, akik ingatlant szeretnének építeni vagy vásárolni. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) csütörtöki közleményéből kiderül, hogy az építőanyagok árai elérték a mélypontjukat, és érdemes kihasználni, hogy a beruházások visszaesése miatt könnyebb szakembert találni az építkezésekhez.


    Az ingatlanpiac idei gyengülését a közvetítők adatai is megerősítik, az ingatlan.com közleménye szerint a tavalyi csaknem 130 ezerről idén 110 ezerre esik vissza az adásvételek száma. Hozzátették ugyanakkor, hogy a lakóingatlan-hirdetések nem estek vissza jelentősen, helyenként még bővült is a kínálat, és alighanem vevők is lennének, de egyelőre a gazdasági feltétek javulására várnak. A döntésüket megkönnyítheti, hogy idén országos átlagban gyakorlatilag megállt a drágulás, míg az előző évben 20 százalékkal nőttek az árak.
 

   Az ÉVOSZ a hitellehetőségek javulása és támogatások emelkedése miatt is nagyobb forgalmat vár. Az infláció mérséklődésével a banki kamatok csökkenni fognak, ezért jövőre jobb feltételekkel lehet majd hitelhez jutni. Kedvez az ingatlanpiacnak a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása, valamint a csok plusz bevezetése, amely banki becslések alapján a következő 3 évben csaknem 400 milliárd forint hitelkihelyezést eredményezhet - írták. Az ingatlan.com a falusi csoktól is a piac élénkülését várja, a januártól emelkedő támogatás a vidéki településeken akár nagyobb mértékű áremelkedést okozhat az előrejelzésük szerint.


    Az ár- és forgalomnövekedés mértékét az ÉVOSZ egyelőre megjósolhatatlannak tartja, hiszen az elhatározástól számítva legalább 3 hónap, mire elkezdődhet egy építkezés. A piac fellendülése évekig is eltarthat, de szerintük megéri most belevágni, mert biztosan lesz igény a jó minőségű ingatlanokra.
    Az ingatlan.com összesítése szerint 50-80 ezer adásvétel maradhatott el az elmúlt 2 évben, ekkora többletre tehát biztosan lehet számítani, ha a gazdasági körülmények engedik. Az ingatlanközvetítő cég szintén úgy véli, hogy a forgalomnövekedés évekig is eltarthat, és jelentős mértékben átalakíthatja a lakóingatlanok piacát.

 

bcsy gte

MTI 2023. december 28., csütörtök 13:14

 

 

 

 

Az ingatlanfelújítás térnyerésére számít a Velux

    Budapest, 2023. december 28., csütörtök (MTI) - Hatékony átalakítással elavult házakból is lehet környezettudatos családi otthon, a Velux építőipari cégcsoport nagy lehetőségeket lát az egyik legelterjedtebb ingatlantípus, a hatvanas években épült, "Kádár-kockaként" emlegetett házak felújításában.


    Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Velux ismerteti: Magyarországon mintegy 800 ezer ilyen épület vár korszerűsítésre, több mint 90 százalékuk ugyanis még nem esett át átalakításon, pedig energetikai szempontból a legrosszabbak közé tartoznak.
    Változásra azért is szükség van, mert az elavult ingatlanállomány az oka annak, hogy a teljes belföldi energiafogyasztás harmadát a háztartások felhasználása teszi ki - indokolták a lakáskorszerűsítések ösztönzését, amihez a CSOK+ és más felújítási támogatások is hozzájárulnak.    

 
    A közlemény szerint a kedvezőtlen adottságok ellenére megéri kockaházakba fektetni, mert magas energiaköltségük miatt még mindig nem kelendők, ezért viszonylag olcsók, az igénybe vehető forrásokkal ugyanakkor sokkal könnyebb lehet a fenntartásuk. Szigeteléssel, korszerű ablakokkal és fűtési rendszerrel akár a felére csökkenthető az energiaszükséglet, tetőtér-beépítéssel pedig egyszerű a bővítés is, otthonteremtési támogatásokat ilyen célra szintén föl lehet használni - hívták fel a figyelmet.


    A Velux úgy véli, szakszerű felújítással hasonló eredményeket lehet elérni, mint amilyenek az új építésű ingatlanokat jellemzik, de jóval olcsóbban és fenntarthatóbban.
    A cég egy mintaprojekt keretében úgy újított fel egy régi kockaházat, hogy közben nem vált fölöslegessé építőanyag, a tetőtér beépítése után a hasznos alapterület több mint a harmadával nőtt, a lakás több természetes fényt kapott, javult a szellőzés és a hőszabályozás is. A kipróbált megoldások mintául szolgálhatnak a Kádár-kockák korszerűsítésére - írták a közleményben, megjegyezve: szakértők úgy vélik, hogy az építészet új, értékteremtő iránya a továbbiakban az épületfelújítás lehet.


    A dán Velux cégcsoport több mint 36 országban gyárt és értékesít nyílászárókat, árnyékoló eszközöket és okosotthon-termékeket. Budapesten értékesítési központot működtet, több mint ezer munkavállalót foglalkoztató fertődi és fertőszentmiklósi üzeme tetőtéri ablakokat készít - olvasható a céges honlapon. Beszámolója alapján a Velux Magyarország 2021-ben 66,3 milliárd, 2022-ben 89,6 milliárd forint árbevétellel zárt, túlnyomórészt külföldi értékesítésből. A cég adózott eredménye ezalatt 1,12 milliárd forintról 1,07 milliárd forintra csökkent.

 

bcsy guz gtr

MTI 2023. december 28., csütörtök 16:28